Wakker worden met ADHD

Wakker worden met ADHD

Elke ochtend een uitdaging om wakker te worden? Worstel je met jezelf en de wekker? Ochtendrituelen die voelen als een nachtmerrie? Geen paniek! Veel mensen met ADHD herkennen dit, maar gelukkig hebben we enkele luchtige en praktische tips om de ochtend een stuk aangenamer te maken.

Stel je voor: je begint je dag ontspannen in een zachte badjas, koffie in de ene hand, krant of goed boek in de andere. Klinkt hemels, toch? Als je ADHD hebt of iemand in huis heeft met ADHD, is het misschien een uitdaging om zo’n ochtend te realiseren. Maar maak je geen zorgen, met deze vrolijke tips wordt wakker worden een eitje:

 1. Wees een Boy Scout:
  Wees voorbereid! Hoe meer je de avond ervoor doet, hoe meer tijd je ’s ochtends hebt om rustig op te starten.
 2. Modieuze kledingkeuze:
  Leg een hippe outfit klaar, zodat je je ’s ochtends geen zorgen hoeft te maken over je kledingstijl. Maak een compleet stapeltje, bijvoorbeeld een broek, sokken, ondergoed, enzovoort. Zo hoef je er ’s ochtends niet meer over na te denken of naar een outfit te zoeken.
 3. Treasure hunt:
  Verzamel al je schatten, (sleutels, papieren, mobiele telefoon) en leg ze bij de deur. Zo voorkom je ’s ochtends een stressvolle speurtocht. Zo zie je ze bij het vertrekken en neem je alles in één keer mee!
 4. Ontbijt als een koning(in):
  Maak het jezelf makkelijk en bereid een snel, smakelijk ontbijt voor. Ontbijten schiet er vaak bij in door de haast en chaos. Houd het eenvoudig. Zet bijvoorbeeld muesli en een kom met lepel klaar, zodat je alleen nog melk hoeft toe te voegen. Vul ook het koffiezetapparaat met water en koffie, zodat je het alleen nog hoeft aan te zetten (of gebruik een timer).
 5. Medicatie? Check!
  Leg je medicatie naast je bed met een flesje water. Extra tip: neem je medicatie een half uur voor je opstaat en sluimer nog even door. Je zult zien dat opstaan een stuk soepeler gaat. Tegen de tijd dat je eruit moet, werkt de medicatie al en helpt het je met je ochtendritueel.
 6. Dans jezelf wakker:
  Probeer een wekkerradio. Als je elke ochtend de wekkertoon uitschakelt, kun je misschien beter een wekkerradio proberen. Deze kan je geleidelijker uit je slaap halen. Kies een zender met wat meer opbeurende muziek en zorg dat het volume hard genoeg staat om je te wekken, maar niet zo hard dat je van schrik tegen het plafond schiet.
 7. Muzikale start:
  Laat de muziek aanstaan. Als je een wekkerradio gebruikt, laat deze dan aanstaan als je daadwerkelijk opstaat. De muziek helpt je op gang te komen.
 8. Laat het zonnetje in huis:
  Creëer licht. Zorg dat het lichter wordt wanneer je wakker moet worden. Je kunt een wake-up lamp aanschaffen, maar die kunnen vrij prijzig zijn. Een eenvoudige spot met een tijdschakelaar is een goedkoper alternatief. Zorg dat het licht enkele minuten voor je wekker afgaat aangaat, zodat je vriendelijker gewekt wordt.
 9. Wake-up call:
  Heb je een vriend of collega die op hetzelfde tijdstip opstaat? Laat hem of haar je bellen. Een gezellig gesprekje is de perfecte manier om je dag te beginnen.
 10. Swingende ochtendroutine:
  Zorg voor een vaste volgorde van activiteiten in de ochtend, zodat je lichaam en geest wennen aan het ritme en je makkelijker wakker wordt.
 11. Bewegen is leven:
  Doe wat lichte oefeningen of rek- en strekoefeningen om je bloedcirculatie op gang te brengen en je lichaam wakker te schudden.
 12. Consistentie is key: probeer ook in het weekend en op vrije dagen rond dezelfde tijd op te staan. Zo houd je je biologische klok in balans en wordt het makkelijker om op werkdagen of schooldagen op tijd op te staan.

Met deze praktische tips wordt het hopelijk een stuk eenvoudiger en leuker om ’s ochtends wakker te worden, zelfs als je ADHD hebt. Een goede voorbereiding en het opvolgen van deze vrolijke adviezen zorgen ervoor dat je de stress in de ochtend vermindert en je dag energieker en met meer zelfvertrouwen tegemoet gaat. Geef je ochtend een boost en begin je dag met een lach op je gezicht!