ADHD en Meditatie: Ontdek de Kracht van Bewustwording en Innerlijke Rust

ADHD en Meditatie: Ontdek de Kracht van Bewustwording en Innerlijke Rust

Hoewel er verschillende medicijnen en therapieën beschikbaar zijn om ADHD-symptomen te beheersen, zijn er ook alternatieve benaderingen zoals meditatie die aanzienlijke voordelen kunnen bieden. In dit artikel onderzoeken we hoe meditatie kan helpen bij het omgaan met ADHD en geven we twee voorbeeldmeditaties die je kunt proberen.

De kracht van meditatie bij ADHD

Meditatie is een eeuwenoude praktijk die gericht is op het cultiveren van bewustzijn en innerlijke rust door middel van gerichte aandacht en concentratie. Uit onderzoek blijkt dat meditatie kan helpen bij het omgaan met ADHD door:

 1. Verbetering van de concentratie:
  Meditatie helpt bij het trainen van de geest om gefocust en aanwezig te blijven, wat essentieel is voor mensen met ADHD die vaak moeite hebben om hun aandacht vast te houden.
 2. Vermindering van stress en angst:
  Meditatie kan helpen bij het reguleren van emoties en het verminderen van stress en angst, die vaak verergerd worden door ADHD-symptomen.
 3. Versterking van het uitvoerend functioneren:
  Regelmatige meditatie kan het uitvoerend functioneren verbeteren, wat kan bijdragen aan een betere impulscontrole en planning.

Voorbeeldmeditaties voor ADHD

Ademhalingsmeditatie
Ademhalingsmeditatie is een eenvoudige en effectieve meditatieoefening die helpt bij het cultiveren van concentratie en het verminderen van stress.

Instructies:
– Zoek een rustige en comfortabele plek om te zitten of liggen.
– Sluit je ogen en richt je aandacht op je ademhaling.
– Observeer hoe de lucht in en uit je neusgaten stroomt, of hoe je borst en buik op en neer bewegen bij elke ademhaling.
– Als je gedachten afdwalen, merk dit dan op zonder oordeel en breng je aandacht voorzichtig terug naar je ademhaling.

Doe dit gedurende 5-10 minuten per dag, en verleng indien gewenst de duur na verloop van tijd.

Lichaamsscanmeditatie
Lichaamsscanmeditatie helpt je om meer bewust te worden van je lichaam en spanningen te verminderen.

Instructies:

 • Zoek een rustige en comfortabele plek om te zitten of liggen.
 • Sluit je ogen en begin met het richten van je aandacht op je tenen.
 • Merk eventuele spanning of sensaties op en laat deze los terwijl je uitademt.
 • Verplaats je aandacht geleidelijk omhoog door je voeten, benen, dijen, heupen, buik, borst, rug, schouders, armen, handen, nek en uiteindelijk je hoofd.
 • Besteed aandacht aan elk lichaamsdeel en laat spanningen los terwijl je verder gaat.
 • Als je gedachten afdwalen, merk dit dan op zonder oordeel en breng je aandacht voorzichtig terug naar je lichaam.
 • Neem aan het einde van de oefening een paar diepe ademhalingen en open langzaam je ogen.

Oefen deze lichaamsscanmeditatie gedurende 10-20 minuten per dag, of zo vaak als je wilt.

Conclusie

Meditatie kan een waardevolle aanvulling zijn op de behandeling van ADHD, omdat het kan helpen bij het verbeteren van de concentratie, het verminderen van stress en angst, en het versterken van het uitvoerend functioneren. Ademhalingsmeditatie en lichaamsscanmeditatie zijn slechts twee voorbeelden van meditatieoefeningen die je kunt uitproberen om de symptomen van ADHD beter te beheersen.

Houd er rekening mee dat, hoewel meditatie voordelen kan bieden bij het omgaan met ADHD, het geen vervanging is voor professionele behandeling. Raadpleeg altijd een arts of therapeut voor persoonlijk advies en begeleiding bij de behandeling van ADHD. Het combineren van meditatie met andere behandelingen, zoals medicatie, gedragstherapie en coaching, kan het meest effectief zijn om een evenwichtig en bevredigend leven te leiden, ondanks de uitdagingen die ADHD met zich meebrengt.