8 tips om van uitstelgedrag productief gedrag te maken.

8 tips om van uitstelgedrag productief gedrag te maken.

Het is de grootste paradox van ADHD: als je geïnteresseerd bent, kun je jezelf er niet vanaf krijgen. Als je verveeld bent, is focus een grote marteling.

Verveling is een van de belangrijkste redenen waarom ADHD’ers uitstellen. Standaardklusjes zoals telefoontjes en papierwerk, of huishoudelijke klusjes zoals de was en afwas, worden afgehouden en uitgesteld totdat ze in je gezicht ontploffen en niet meer te negeren zijn (en dan meestal veel lastiger).

Maar het hoeft niet zo te zijn. Uitstelgedrag kan voorkomen worden. Hier zijn 8 tips om je erbij te helpen.

Tips tegen uitstelgedrag:

 1. Maak een plan
  Een plan haalt de druk van het moment weg en helpt je met het voorkomen van overprikkeld te raken. Als je een paar minuten de tijd neemt om een taak te plannen voor je ermee begint, helpt het je ermee verder te gaan en neem je al van tevoren de beslissingen.
 2. Betrek iemand anders
  Het is makkelijker productief te zijn als iemand samen met je aan het werk is. Zorg dat het hele gezin tegelijk bezig is met de huishouding. Moet je boodschappen doen en/of dingen wegbrengen, vind iemand die dit ook moet doen en ga samen op pad. Maak gebruik van openbare omgevingen, neem je papierwerk mee naar de bibliotheek of een koffietent.
 3. Zet het geluid harder
  Zet wat leuke ‘upbeat’ muziek aan en laat het jou een boost geven. Muziek kan je veel energie geven en maakt de taken een stuk minder saai. Kies voor iets met een stevige beat en muziek waar je vrolijk van wordt.
 4. Doe twee dingen tegelijk
  Wees niet bang van de standaard af te stappen. Meerdere dingen tegelijk doen zit in je aard. Je kunt rekeningen betalen terwijl je tv kijkt of met mensen aan de telefoon praten als je de papieren opruimt. Met twee zaken tegelijk bezig zijn zorgt dat je minder snel verveeld bent.
 5. Stel prioriteiten
  Misschien ben je een taak aan het uitstellen omdat deze niet belangrijk is. Je vindt de zolder uitruimen heerlijk om te doen, maar je leven wordt er niet veel makkelijker van. Als het klinkt als een heel goed idee, maar het is uiteindelijk niet belangrijk, laat het dan los. Anders blijft het boven je hoofd hangen.
 6. Delegeren
  Waarom lijden? Besteed saaie klussen zo veel mogelijk uit. Verdeel het huishouden op zo’n manier dat iedereen zoveel mogelijk doet wat hij het leukst vindt. Misschien een huishoudster, een klusjesman? Een administratiekantoor, een handige vriend. Probeer de taken waar je elke keer weer tegenop kijkt zoveel mogelijk uit te besteden, zodat je meer tijd hebt voor de dingen waar je wel je aandacht bij kunt houden.
 7. Automatisering
  Automatisering kan het leven gemakkelijker maken en uitstelgedrag verminderen. Gebruik technologie zoals apps en tools voor organisatie en planning, stel dagelijkse routines op en automatiseer huishoudelijke taken met slimme apparaten. Zet automatische betalingen op voor vaste lasten om tijd en moeite te besparen. Door het leven te automatiseren, kun je je concentreren op belangrijkere zaken en meer voldoening halen uit dagelijkse activiteiten.
 8. Doe het gewoon!
  Denk er niet te veel over na, spring erin en begin gewoon. Ik weet dat ‘het gewoon doen’ vaak juist het probleem is, maar begin er gewoon aan, ook al is het zwaar. Als je eenmaal bezig bent, valt het vaak mee en is het sneller gepiept dan verwacht. Stop met erover denken, begin met doen.