Wat is ADHD? De neurologische uitleg

ADHD Tornado

Your ads will be inserted here by

Easy AdSense.

Please go to the plugin admin page to paste your ad code.

Wat is ADHD nu eigenlijk? Misschien had ik daar mijn weblog mee moeten beginnen, maar goed..beter laat dan nooit….En stel je voor dat dit een gestructureerd weblog wordt! Dan verlies ik toch een stukje geloofwaardigheid als ADHD-er!

Er zijn verschillende berichten te vinden over wat ADHD is..In dit artikel begin ik een overzichtje van de meest bekende, en natuurlijk.. mij eigen mening er over!

Wat is ADHD de serie.

Ik wil op mijn blog uitleggen wat ADHD is, maar er zijn verschillende manieren om het uit te leggen…je hebt o.a. de  ADHD Tornadoneurologische uitleg, het verhaal van de Jager en de Boer, de nieuwetijdskinderen en meer. Ik ben zelf niet helemaal zeker wat de keiharde waarheid is, dus wil ik ze allemaal behandelen. In dit artikel begin ik met de neurologische uitleg, neem deze in je op en wacht, want binnenkort ga ik het eens van een ander kant bekijken en daar over typen!

Neurologische uitleg van ADHD.

ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder, met andere woorden een aandachttekort en/of hyperactiviteitstoornis.

Your ads will be inserted here by

Easy AdSense.

Please go to the plugin admin page to paste your ad code.

Opzich een rare naam want van een aandachttekort is geen sprake, eerder een aandachtoverschot.
In de neurologische uitleg, word er vaak gesproken in over een “stoornis” in de hersenen, met name in de “frontale kwabben” In die hersenkwabben, word o.a., het vermogen een om een reactie uit te stellen, de interne planning en hoe flexibel je mentaal bent geregeld.

Omdat dit stukje hersens anders werkt bij iemand met ADHD dan bij iemand een “normaal” persoon, word er veel minder gefilterd, en heeft een ADHD-er heeft de neiging (de dwang) om alle “prikkels” te moeten afhandelen….en dan ook wel meteen! ADHD-ers kennen geen wachtrij in hun hersens, maar slaan wel veel op.

Dit heeft als resultaat dat de ADHD-er voor de buitenwerld o.a. overkomt als snel afgeleid, maar het vervelende is dat we meestal juist alles in de gaten hebben, het lijkt bijv. alsof ik afgeleid/ongeïnteresseerd ben, want ik doe iets met mijn telefoon, roep iets over een ander onderwerp, en reageer op iets wat op de TV gezegd werd…. Terwijl ik ondertussen precies weet waar je het over heb, en via vele stappen in mijn hersens razendsnel ook aan dat andere dacht, als je het pad in mijn hoofd kon volgen had jij het ook heel logisch gevonden, en de telefoon en het reageren op de TV komt simpelweg omdat ik die prikkels niet kan negeren (filteren). Hoe graag ik ook zou willen… Het uitstellen tot later (Na het gesprek zeggen waar je aan dacht en praten over wat er net op TV was) staat in een ADHD hoofd gewoon uit (terwijl we wel op andere momenten juist wel goed uit kunnen, stellen omdat de planningskills ook in die hersenkwab zitten).

Daarom is er een continue storm van gedachte en reacties (acties) die dan veroorzaakt worden door mijn frontale kwabben.In de neurologische uitleg bestaat er ook een theorie dat een ADHD-er minder dopamine aanmaakt als een gemiddeld persoon, dit zal verklaren waarom ADHD-er vaak “thrillseekers” zijn en oa.. fan zijn van zaken als en snelheid en extreme sports om dopamine aan te maken.

Om meer over mijn ADHD kenmerken te lezen, klik dan voor het artikel over mijn ADHD kenmerken

De neurologische uitleg spreekt mij persoonlijk het meeste aan, ik kan het (mijn eigen gedrag) in hokjes en kaders stoppen en herken ook de zaken die geroepen worden. Ook ben ik van de feiten en moet ik het kunnen begrijpen. Dat is bij deze uitleg van ADHD voor mij het duidelijkst en helpt het mij wel om er beter mee om te gaan.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*