Effect van Ritalin

Effect van Ritalin

Your ads will be inserted here by

Easy AdSense.

Please go to the plugin admin page to paste your ad code.

Effect van RitalinVandaag gaat het drukke konijn typen over het effect van Ritalin.
Wat is Ritalin, wat is het effect van Ritalin en de bijwerkingen. Net als in de andere artikelen over ADHD, zal ik het ook op mijzelf betrekken. Dus lees over mijn eigen ervaringen met Ritalin, daarnaast de effecten die algemeen bekent zijn. (De ene ADHD-er, is de andere niet!)

Wat is Ritalin?

Ritalin is de merknaam voor ADHD medicatie. De actieve stof is methylphenidaat, echter is de benaming Ritalin beter bekent in de volksmond. De stof methylphenidaat is nauw verwant aan amfetamine. (Speed in de volksmond.) De werking is vergelijkbaar maar minder krachtig als amfetamine.

Ritalin zorgt voor afgifte van dopamine en noradrenaline, iets wat iemand met ADHD meestal minder wordt aangemaakt. De heropname van deze stoffen word door de ritalin ook geremd.

Meer over dopamine en de hersens van een ADHD-er lees je in:

Effecten Ritalin

Effect Ritalin op ADHD-ers

Zoals gezegd zorgt Ritalin voor de aanmaak van dopamine en noradrenaline, iets wat bij de ADHD-er in mindere mate aanwezig is. Door de aanmaak van oa. dopamine en ook het tegen gaan van “heropname” van deze stoffen, heeft een ADHD-er minder last van de prikkels, prikkels van buitenaf en in het altijd drukke hoofd. Dit zorgt voor een betere concentratie en vermindering van impulsief gedrag waar een ADHD vaak mee worstelt. Voor de “buitenwereld” komt de ADHD-er dan ook een stukje rustiger over.

Effect van Ritalin op mensen zonder ADHD

Veel mensen zonder ADHD zijn nieuwsgierig naar de effecten van Ritalin. Dit omdat het in tegenstelling van de ADHD-er een oppeppend effect heet op mensen zonder ADHD (Het speed effect). In de juiste dosering zal het dan ook als een oppepper en concentratie verhogend werken. Echter zal de persoon zonder ADHD meer ADHD gedrag gaan vertonen. De gebruiker zal lichamelijke en geestelijke onrust ervaren. De effecten zijn vergelijkbaar met de drugs Speed, echter werkt het minder lang.

DrukKonijn en Ritalin

Your ads will be inserted here by

Easy AdSense.

Please go to the plugin admin page to paste your ad code.

Zoals beloofd zal ik aangeven wat de effecten van Ritalin zijn op het Drukke Konijn. Eigen ervaringen met Ritalin dus. Het Drukke Konijn heeft een dosering van  3×10 milligram voorgeschreven. Echter gebruik ik meestal 2×10 milligram. En in als ik vrij ben vaak nog minder als dat. De 3de pil gebruik ik alleen als ik in de avond nog iets ga doen waarbij ik de concentratie nodig heb, of niet geleid wil worden door mijn prikkels, of in een omgeving ben met veel prikkels. Het Drukke Konijn is zonder Ritalin wel, druk, impulsief, gevoelig voor prikkels  en heeft dan maar een concentratie van maximaal 30 minuten, maar dat is niet altijd nadelig.

1 van de grootste effecten van Ritalin op het Drukke Konijn, is vooral een positief effect op zijn concentratie, niet meer een half uur, maar wel een stukje meer. Dit zorgt ervoor dat het Drukke Konijn zijn werk een stuk beter kan uitvoeren. Ook word het impulsieve gedrag aardig teruggebracht na het gebruik van Ritalin. Met als positief effect dat zaken even worden overdacht ipv zich er meteen vol overgave op te storten (met soms alle gevolgen van dien).

Met Ritalin is het nog steeds heel erg druk in DrukKonijn zijn hoofd, echter is het makkelijker om de prikkels te “orderen” en dus zaken waar niet meteen op gereageerd hoeft te worden te “parkeren”voor een later tijdstip. Zonder Ritalin is het DrukkeKonijn geneigd direct te reageren op prikkels, met als gevolg op een gegeven moment met meerdere zaken tegelijk bezig te zijn, aan 10 zaken beginnen er geen 1 van af te ronden.  Wat weer leid tot frustratie, bij mijzelf, en andere mensen in mijn omgeving. Ook voor mijn omgeving is het makkelijker met het Drukke Konijn om te gaan, ik ga minder van de hak op de tap en laat mensen uitpraten. Ook kan ik met Ritalin de drukte van een winkelcentrum een stuk beter aan, zonder kan ik agressief worden van de “chaos” van stromen mensen die naar mijn gevoel totaal langs elkaar heen gaan. Het lukt mij ook een stukje te schrijven wat langer is dan 200 woorden voor mijn weblog.

DrukKonijn ervaart ook nadelen van Ritalin. Emoties zijn wat afgevlakt, en de mindere impulsiever zorgt soms ook juist voor minder creatieve oplossingen en avonturen die ik anders wel beleefd had, door op mijn prikkels te reageren. Zonder de Ritalin ben ik een stuk bewuster van mijn omgeving en is er weinig wat ik mis, aan de ene kant is het fijn dat ik met de Ritalin niet alles in mijn hoofd voorbij moet komen, aan de andere kant is het wel een leuke manier om de wereld te ervaren. Het hongergevoel word ook onderdrukt, aangezien ik er juist op moet letten op gewicht te blijven is dit een nadeel, wel is een er een duidelijke reminder dat mijn pil niet meer werkt; Ik heb dan een berenhonger.  Om deze redenen slikt dit konijn ook niet de 7×24 zijn aanbevolen dosis.

Bijwerkingen Ritalin

Ritalin is net als de meeste medicijnen niet zonder bijwerking, afgezien van het onderdrukte hongergevoel ervaart het DrukkeKonijn er niet veel van. Dit zal er ook mee te maken hebben dat ik de “juiste dosis” slik. Als ik te kort op elkaar de pillen neem, ervaart ik ook een “gejaagd” gevoel. De rebound is er wel, tijdlijk juist drukke en gejaagder als het pilletje uitwerkt, bijvoorbeeld een rondje rennen is een goede remedie hier tegen.

Echter is dit artikel niet compleet zonder de bekende mogelijke bijwerkingen.
Dus soms ik de belangrijkste/meest bekende even op:

  • Verhoogde bloeddruk
  • Hartkloppingen
  • Gejaagd gevoel
  • Minder eetlust
  • Moeite met inslapen
  • Milde euforie bij beginnen met Ritalin (Drukkonijn had dit ook een kleine week)
  • Prikkelbaarheid
  • Hoofdpijn
  • Tics
  • gewichtsverlies

Related External Links

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*